Triglav

Szlovénia legmagasabb hegycsúcsa és egyben jelképe a Júliai-Alpokban található 2864 méter magas Triglav. Névadója a Triglav Nemzeti Parknak, mely a hegység nagy részére kiterjed.

A Triglav csúcsát igen nagy számban másszák meg mind Szlovén, mind külföldi turisták. Több jelzett turistaút is vezet a hegycsúcsra, az alatta elhelyezkedő turistaházaktól, melyek közül a legnagyobb és legismertebb a Triglavski dom, de sokan választják a Dom Planikát is.

A turistaházaknak azért van kiemelt jelentősége, mert egynapos túra keretében kevesen tudják megmászni a csúcsot. Legtöbben eleve terveznek egy éjszakát a hegyen tölteni.

A csúcs jó időben akár biztosító felszerelés nélkül is megmászható, ám többnyire azért ajánlják a klettersteig-szett használatát. Főleg rossz időben ugyanis nagyban megnehezedik a csúcs meghódítása , sőt viharban különösen veszélyessé válik, elsősorban a villámveszély miatt.

A Triglavra az útvonal a nyílt gerincen vezet, az előrejutást többnyire lánccal biztosított szakaszok és egyéb fém kapaszkodók segítik.

Kedvelt kiindulási helyek a csúcs meghódítására a keletre található Pokljuka és az északra lévő Vrata völgy, ám sokan indulnak a déli oldalról, a Bohinji-tó környékéről is. Ez utóbbi ugyan a leghosszabb útvonal, de a Triglavi Hét-tó völgyén át a Koča pri Savic turistaháztól induló túra már több, mint csúcshódítás és a Triglav megmászása nélkül is teljes élményt nyújt.


Triglav.jpg

Térkép:

Triglav - Térkép

A lap eredeti címe: „https://utazni.info/Triglav

Személyes eszközök