Pozsony

Pozsony Szlovákia fővárosa a Duna partján. Lakóinak száma 425 ezer fő, mellyel az ország legnagyobb városa is. Az egyedüli főváros a világon, mely két országgal (Ausztriával és Magyarországgal) határos. Béccsel, pedig a Pozsonytól mért 60km-es távolságával Európa két legközelebbi fővárosát alkotják.

Pozsony a politikai, kulturális és gazdasági központja Szlovákiának. Itt található a Szlovák Parlament, itt székel az elnök és a kormány. Otthont ad számos egyetemnek, múzeumnak, színháznak és kiállításnak és további fontos kulturális és oktatási intézményeknek. Természetesen számos szlovákiai vállalat központja is Pozsonyban található.

A szlovákul és angolul Bratislava-nak nevezett település korábban német nevén Pressburg-ként is ismert volt. Több nemzetiség tagjai - köztük Magyarok, Osztrákok, Csehek, Németek, Zsidók és Szlovákok - gyakoroltak a város fejlődésére komolyabb hatást.

1536 és 1783 között a Habsburg Monarchia idején a Magyar Királyság fővárosa volt. Később pedig többször ülésezett a városban a Magyar Parlament.

Pozsony

Térkép:

Pozsony térkép

Képgaléria

Pozsony képgaléria

A lap eredeti címe: „https://utazni.info/Pozsony

Személyes eszközök