Mauritius

Mauritius egy sziget és egyben egy ország az Indiai-óceánon Madagaszkártól és Afrikától keletre. A déli féltekén, a Baktérítőtől északra található trópusi szigethez közigazgatásilag több kisebb környező sziget is tartozik, de mind méretében, mind lakosok számában a fő sziget, azaz maga Mauritius messze a legnagyobb.

Az 1,3 milliós lakosságú ország fővárosa Port Louis, ahol a sziget többi részétől eltérően sok európai értelemben vett modern épület található. A sziget többi része a partok mentén a turisták paradicsoma. A part menti hotelekben megszálló vendégeket télen-nyáron rendkívül meleg időjárás, fehér homokos tengerpart és az ezekhez kapcsolódó rengeteg vízparthoz kapcsolódó kikapcsolódási lehetőség várja. A sziget partjait a korallzátonynak köszönhetően a déli partot leszámítva nem érik el az Indiai-óceán hatalmas hullámai.

Ennek megfelelően a déli partot a szörfösök kedvelik, míg a többi partszakaszt a nyugodtabb fürdőzésre vágyók részesítik előnyben.

A tenger hőmérséklete 20 Celsius fok fölött van egész évben, de a decembertől áprilisig tartó legmelegebb időszakban nem ritka a 28 fok körüli vízhőmérséklet sem. A nyárra jellemző ciklonok akár egy egész hétre el tudják rontani az időjárást és nem ritkán 200 km/h fölötti széllökésekkel járnak. Szerencsére azonban szezononként maximum 1-2 ciklon éri el a szigetet.

A májustól novemberig tart a hűvösebb és szárazabb időszak, ám többnyire még ekkor is nyaralásra megfelelő időjárás uralkodik a szigeten 22 fok fölötti vízhőmérséklettel.

Északon és nyugaton található a legtöbb hotel, ami az ottani csapadékban szegényebb és sokszor szélmentes időjárásnak köszönhető. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a sziget többi része nem lenne ideális a nyaralók számára, hisz a csapadék napi átlag 5 perc alatt lehullik és a szél is csak enyhíti az amúgy sokszor túlzott hőséget.

A szigeten 1 nemzetközi repülőtér (Sir Seewoosagur Ramgoolam repülőtér) és egyetlen "autópálya" található. A balra tartsnak köszönhetően a turisták körében kevésbé népszerű az autókölcsönzés, inkább az egész napra olcsón fogható taxi a jellemző az utazási irodák szervezte programok mellett.

A tengerpart csodálatos természeti értékein túl a szigeten számos látnivaló található, ám ezek megtekintésére maximum 3-4 nap elegendő.

Északon található a Pamplemousses Botanikus Kert és a közelében található volt cukorgyárban kialakított L'Aventure de Sucre múzeum, valamit Triolet az indiai falu.

Nyugaton a főváros, Port Louis és annak épületei jelentik a legfőbb látnivalót.

Keleten Ile aux Cerfs (Szarvasok-szigete), Mahébourg városa és egy francia-angol csata helyszíne (Vieux Grand Port) található.

A déli, délnyugati részen található a La Vanille Krokodil Park, a 7 Színű Föld és utóbbi szomszédságában található Chamarel-vízesés.

A sziget központi fennsíkján található a Black River Nemzeti Park, Curepipe a Trou aux Cerfs vulkáni kráterrel és Grand Basin a hindu szent tó.

Sokan mindezek ellenére csupán a kipusztított Dodo Kacsával azonosítják a szigetet, melyet a 17. század végére pusztult ki az emberek hatására.

Őslakosok hiányában a sziget az 1600-as évekig lakatlan volt, azóta viszont rendkívül sokszínű a lakossága. A főként indiai, kreol, tamil, európai és kínai emberek békés együttélése teszi különlegessé.

Mauritius.jpg

Térkép:

Mauritius - Térkép

Képgaléria

Mauritius képgaléria

Fórum

Mauritius fórum

A lap eredeti címe: „https://utazni.info/Mauritius

Személyes eszközök