Júliai-Alpok

A Júliai-Alpok a Szlovénia és Olaszország területén található hegyvonulat. Nagyrészt a Szlovén oldalon elterülő hegységben található Szlovénia legmagasabb hegycsúcsa a Triglav, mely egyben az ország jelképe is. A Július Cézárról elnevezett hegység Szlovén neve Julijske Alpe, míg olaszul Alpi Giulie névvel illetik. Hazánkban néha Juliska-Alpok néven is emlegetik.

Számos 2000 méter feletti hegycsúccsal büszkélkedő hegység nagy része a Triglav Nemzeti Park területéhez tartozik. A magashegyi túrák kedvelői menedékházak sokaságában húzhatják meg magukat és turistautak sűrű hálózata segíti haladásukat. A hegység változatos terepei lehetőséget biztosítanak a kikapcsolódásra a mezei kirándulóktól kezdve, a Via Ferrata szakaszra vágyó komoly hegymászókig minden rétegnek.

A Júliai-Alpokban ered a Száva, melynek egyik ága táplálja az itt található Bohinji-tavat. A hegység keleti végében helyezkedik el a festői szépségű és igen népszerű Bledi tó.

Nyáron a hegymászók, kirándulók kedvelt célpontja télen a síelők paradicsomává válik. A Vogel és a Kobla két síterepén túl itt található a híres biatlon centrum, az 1300 méter tengerszint feletti magasságban elterülő Pokljuka.


Júliai-Alpok.jpg

Térkép:

Júliai-Alpok - Térkép

Képgaléria:

Júliai-Alpok képek

A lap eredeti címe: „https://utazni.info/J%C3%BAliai-Alpok

Személyes eszközök