Horvátország

Horvátország - hivatalosan Horvát Köztársaság - Közép-Európa déli részén az Adriai-tenger partján, a Balkán-félszigeten fekszik. Szlovéniával, Magyarországgal, Szerbiával, Bosznia-Hercegovinával és Montenegróval határos és igen változatos domborzati viszonyokkal rendelkezik. Történelme során többször volt határos Olaszországgal is.

Népessége 4,5 millió fő, melyből a fővárosban, Zágrábban él 700 ezer fő (elővárosokkal együtt, több, mint 1 millió).

Az ország több, mint 400 éven át reálunióban állt a Magyar Királysággal, majd a Habsburg-ház uralma alá került, míg 1918-ban a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság részévé vált. Ennek következtében 1929-től Jugoszlávia része volt, majd az 1991-ben kikiáltott függetlenséggel és öt évig tartó háborúval nyerte el mai formáját.

Az Adriai-tenger köves tengerpartja az ország legvonzóbb turisztikai célpontja, melynek teljes hossza 5835 kilométer, ám ebből a rendkívül gazdag szigetvilág önmagában 4057 kilométert tesz ki. Az Isztriai-félsziget a magyar turisták által leginkább látogatott vidék, ám Split és Dubrovnik környéke, tehát az egész partszakasz igen népszerű üdülőhely.

Horvátország területén találhatóak a Plitvicei-tavak, melyeket mind a 4 évszakban érdemes felkeresni.


Horvátország.jpg

Térkép:

Horvátország - Térkép

Képgaléria

Horvátország képgaléria

Fórum:

Horvátország fórum

A lap eredeti címe: „https://utazni.info/Horv%C3%A1torsz%C3%A1g

Személyes eszközök