Plitvicei-tavak

A Plitvicei-tavak (Horvátul: Plitvička jezera) egy tórendszer és nemzeti park Horvátországban, Bosznia-Hercegovina közelében.

A Plitvice fennsíkon található tavakat három hegy veszi körül: a Lička Plješevica (Gornja Plješevica csúcs 1,640 méteres), Mala Kapela (Seliški Vrh csúcs 1,280 m) és Medveđak (884 méter).

Összesen 16 tó alkotta különleges természeti látványosságot két részre lehet osztani: a felső tavak és az alsó tavak vidékére. Az összesen 200 négyzetkilométer területű tavakat a Bijela Rijeka és a Crna Rijeka táplálja, míg lefolyása a Korona folyó. A vízeséseiről híres Plitvicei-tavak karsztos területen fekszenek 483 és 639 méter közötti tengerszint feletti magasságban. Az így leadott 156 méter szintkülönbséget összesen 190-200 vízesésen át teszi meg a víz, melyek közül a legnagyobb a Nagy-vízesés. A tavakon és vízeséseken túl számos barlang és a rendkívül gazdag növény és állatvilág teszi különlegessé a Plitvicei Nemzeti Parkot és ad okot arra, hogy 1979-től a terület az UNESCO világörökségének részét képezze.

Él itt barnamedve, farkas, sas, bagoly, hiúz és vadmacska is, ám rendkívül jól kiépített parkban ez nem jelent semmiféle veszélyt a turisták számára. A látogatók számára az akár több tíz kilométeres túrákat vonatot alkotó kisbuszok és Kozjak tavon közlekedő sétahajók teszik kényelmesebbé.

Plitvicei-tavak.jpg

Térkép:

Plitvicei-tavak - Térkép

Képgaléria

Plitvicei-tavak képgaléria

A lap eredeti címe: „http://utazni.info/Plitvicei-tavak

Személyes eszközök