Dánia

A földrajzi értelemben Közép-Európához, kulturálisan Skandináviához tartozó Dánia 5,3 millió lakosú ország. Délről 67 km hosszú szárazföldi határ választja el Németországtól, a többi irányból tenger veszi körül. A több mint 400 szigetből álló ország alig 100 szigete lakott, ám ezek közé tartozik az autonómiával rendelkező Feröer-szigetek és Grönland is.

Mérsékelt óceáni éghajlata miatt a tél nem túl hideg, a nyár nem túl meleg, azonban a szél az egész ország területére jellemző.

Államformája alkotmányos, örökletes monarchia, ahol jelenleg Hollandiához hasonlóan királynő( II. Margit) uralkodik. Ez a hivatal reprezentatív, az uralkodói jogok formálisak, szavainak azonban komoly súlya van. Rezidenciája az ország fővárosában, Koppenhágában van. Dánia az Európai Unió tagja, de egy népszavazás eredményeként az ország megtartotta saját pénzét, a dán koronát.

Legnagyobb városai: Koppenhága, Århus, Odense, Aalborg.

A polgárok adója kicsivel a fizetésük 50%-a fölé rúg, azonban a szociális háló nagyon kiépített, így ezt például az igen magas egyetemi ösztöndíj vagy színvonalas egészségügyi ellátás formájában kapják vissza. A lakosok nagyon mobilisek, mivel nagy részük nem saját tulajdonú lakásban él, hanem bérleményben. Így aktuális igényüknek megfelelő méretű és elhelyezkedésű otthonuk van.

A dán kultúra legismertebb képviselői Karen Blixen bárónő és Hans Christian Andersen meseíró, ám Hamlet kastélyát is Dánia egyik városában, Helsingørben található várról mintázta Shakespeare.

Dánia területe rendkívül sík. Átlagos tengerszint feletti magassága 31 méter, míg legmagasabb pontja alig haladja meg a 170 métert. Időjárására az enyhe telek és hűvös nyarak jellemzőek, valamint a sok csapadék és erős szél.

Dánia.jpg

Térkép:

Dánia - Térkép

Fórum:

Dánia fórum

A lap eredeti címe: „http://utazni.info/D%C3%A1nia

Személyes eszközök