Škocjan-barlangrendszer

A Škocjan-barlangrendszer Szlovéniában található és az UNESCO világörökségének részét képezi. A barlangrendszer két részre osztható. Egyik fele klasszikus cseppkőbarlang (neve Csendes-barlang), mely a maga nemében is különleges, ám az igazán szenzációs különlegességet a Reka folyó által a karsztba vájt barlang jelenti. A világ egyik legnagyobb föld alatti kanyonja található itt.

A Reka folyó 47km szárazföldi csörgedezés és zubogás után Škocjan település alatt eltűnik a felszínről és a Kis-dolinában, majd a Nagy-dolinában jelenik meg, hogy aztán végképp eltűnjön a felszínről. Innen mintegy 34km-en keresztül a földfelszín alatt folyik ismeretlen járatokban, hogy aztán Trieszt közelében tengerszint alatt érje el az Adriai-tengert.

A barlangrendszer részben látogatható. Csoportos túra keretében lehetséges megtekinteni a cseppkőbarlangot, majd a Reka földalatti folyó kanyonját. A 100 méteres magasságot is meghaladó termek, a hatalmas mennyiségű víz és a víz fölött 50 méterrel átívelő híd, valamint az oldalba vájt ösvény hűen mutatja be a természet monumentális erejét.

A Kis-dolina olyan szűk, hogy fentről nem is lehet betekintést nyerni egészen az aljáig. Ennek ellenére mégis különleges, hisz Škocjan falu közepén található. A Nagy-dolina alja, ahol a barlangtúra is véget ér a környező felszínhez képest 160 méterrel mélyebben található és a rajta keresztülrobogó, majd végleg a föld alá bukó Reka látványa miatt különleges.

Škocjan-barlangrendszer.jpg

Térkép:

Škocjan-barlangrendszer - Térkép


Személyes eszközök